
Ändringar i läroplanen träder snart i kraft
Den första juli träder ändringarna i läroplanen i kraft. Ladda ned den nya versionen här, och ta del av en intervju med Lena Lyckeståhl, undervisningsråd på Skolverket, som berättar mer om förändringarna.
Skolverket har haft i uppdrag från regeringen att föreslå förändringar i läroplanen som gör att förskolan i huvudsak blir skärmfri. Efter remissrundor och samrådsmöten har nu regeringen beslutat om ändringarna. Den första juli träder de i kraft.
Digitala verktyg tonas ned
– Utgångspunkten för vårt uppdrag var att regeringen inte ville ha ett oreflekterat användande av digitala lärverktyg, förklarar Lena Lyckeståhl, undervisningsråd Skolverket.
Kravet på att digitala lärverktyg ska användas i förskolan tas nu bort. Likaså formuleringen kring digital kompetens. Det finns i stället en kraftig rekommendation om att barn under två år enbart bör använda analoga lärverktyg. Barn över två år bör endast använda digitala verktyg med stor restriktivitet.
– Förskolan ska främst använda analoga verktyg i undervisningen. Det finns inget förbud mot digitala verktyg men användandet ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Vad innebär det för den egna verksamheten? Kan en avdelning till exempel använda green screen för att arbeta med källkritik? Det behöver huvudmännen, rektorer och pedagoger diskutera och bedöma. Olika enheter kan göra olika bedömningar.
– Om användandet av ett digitalt verktyg vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet och bedöms vara relevant för undervisningen kan det användas. Det finns inga förbud men däremot starka skrivningar och kraftiga rekommendationer för hur man ska tänka kring det. Man behöver arbeta på ett mer medvetet sätt om man ska använda digitala lärverktyg. Regeringen är oerhört tydlig med att man inte vill ha ett oreflekterat användande.
Tydligare ansvar
En annan ändring i läroplanen är att förskollärarna får ett tydligare ansvar för att undervisningen vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. De får också ett tydligare ansvar för valet av arbetssätt och lärverktyg.
– Det har varit viktigt för oss att förskollärarnas autonomi stärks. Vi har en stor tilltro till deras kompetens. Förskollärarna, med sin långa utbildning och erfarenhet, är experter. De har kompetensen att välja vilka lärverktyg som bör användas i olika undervisningssituationer.
I läroplanen förtydligas också att rektorn har ansvar för att utbildningen vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet samt att utbildningen utgår från kunskap om vilka arbetssätt och lärverktyg som bäst gynnar barns utveckling.
– Rektorn ska se till att undervisningen utgår från det som bäst gynnar barn och har ansvar för att personalen har den kompetens de behöver för att kunna utföra uppdraget på ett professionellt sätt. Rektorn ska skapa förutsättningar för förskollärare, barnskötare och andra i arbetslaget att dela framgångsrika arbetssätt med varandra så att erfarenheter blir beprövade.
För att understryka vikten av att undervisningen vilar på vetenskap och beprövad erfarenhet återkommer de begreppen fler gånger än tidigare i läroplanen.
– När man väljer lärverktyg ska det baseras på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Båda begreppen väger lika tungt.
Språkutveckling, fysisk aktivitet och teknik förstärks
I läroplanen förstärks också arbetet med språkutveckling och fysisk aktivitet. Vikten av högläsning, lek och rörelse i förskolan betonas ytterligare. Såväl förskolläraren som arbetslaget får ett ökat ansvar.
– Språk och fysisk aktivitet är jätteviktigt. Hela arbetslaget måste arbeta stödjande och främjande för att nå hela vägen. Även om förskolan har en lång tradition av att vara ute och leka och röra sig så förstärks de delarna. För många förskolor är nog förändringarna bekräftelser på det man redan gör, även om ribban kanske höjs något. Men så klart har olika förskolor kommit olika långt.
Ytterligare en nyhet är att även kunskapsområdet teknik förstärks. Barnen ska ges förutsättningar att utveckla förståelse för teknikutvecklingen som de möter i vardagen.
– Det är en viktig förstärkning och inte bara kopplat till den digitala utveckling som barnen möter.
Sätta ändringarna högt på agendan
Som alltid när styrdokument ändras kommer det att ta ett tag att landa i förändringarna.
– Det är därför oerhört viktigt att huvudmännen sätter ändringarna högt på agendan och pratar om det i ett förskoleutvecklande syfte. Det här är nationella mål som beskriver vad barn i förskolan har rätt att få och möta. Förskolans läroplan är ett rättighetsdokument för barnen.
Ladda ner material
- Lpfö 18 reviderad 2025