Comments
0

Experiment

Article image

Naturvetenskapliga ämnen - kemi, biologi, fysik - men också matematik och inte minst teknik bygger i hög grad på ett experimenterande arbetssätt. Att ställa upp hypoteser, testa och se om det stämmer är ofta barnen bekväma med, för det är ju så de lär sig det mesta! Att experimentera och ta sig an en fråga eller ett problem som en forskare är inte bara kul utan också ett fruktbart pedagogiskt grepp för såväl barn som vuxna! Här hittar du flera roliga och lärorika experiment!

Artiklar inom temat

Träden andas – experimentera med kretslopp2015-07-23 Det där med kretslopp och fotosyntesen är spännande att utforska. Det här är ett experiment som passar att göra ute under den ”gröna” delen av året.

Vintermatematik i förskolan2015-01-29 Oavsett årstid är vardagen full av matematik. Tag vara på den och låt barnen erfara glädjen och spänningen i matematiken på vintern! Här får du tips om roliga och intressanta matteaktiviteter och experiment med vintertema.

Kläder efter väder – Testa olika kläder2014-11-03 Det här är en aktivitet man kan göra i personalgruppen eller tillsammans med föräldrarna på ett föräldramöte. Självklart kan man göra de flesta experiment även i barngruppen. Syftet är att öka förståelsen hur olika plagg och material fungerar i väder och vind. För en gammal sanning är att torra och varma barn är glada barn!

Här får orden ta tid2012-05-03 Lugn och ro, ständig repetition och gott om tid är grundstenar i verksamheten på språkförskolan Pippi i Lycksele.

Kemi i köket – torkad mat2011-11-22 Har det hänt att en gurkskiva råkat glida av smörgåsen och trillat ner på golvet ena dagen och att ni hittat den först nästa dag? Då ser den faktiskt inte alls ut som den gjorde när den låg på mackan. Vad beror det på, och hur funkar det egentligen? Ett sätt att ta reda på det är att testa med andra livsmedel, under lite mer kontrollerade former.

Fysik i förskolan: Sol och skugga2011-11-15 Vad är egentligen skugga? Och hur kommer det sig att den flyttar sig under dagen? Det är spännande frågor som man kan få svar på genom roliga experiment både inne och ute.

Kemi i köket – så funkar jäst2011-10-25 Bakat bröd och bullar med jäst har nog de flesta gjort. När vi bakar följer vi ett recept och tänker kanske inte så mycket på vad som egentligen händer med degen och brödet. Med lite mer kunskap kan bakningen faktiskt vara ett utmärkt tillfälle att prata kemi med barnen.

Språk- och kunskapsutveckling hos flerspråkiga barn2010-12-01 Skolinspektionen har granskat hur 42 förskolor och grundskolor arbetar med språk- och kunskapsutveckling för flerspråkiga barn. Studien pekar på problem såväl som lösningar och förbättringsmöjligheter. Förskoleforum sammanfattar här de viktigaste resultaten.

Potatisen flyter!2009-06-18 Det här är ett enkelt experiment som är roligt att göra inför midsommar när potatisen har sin ”högtidstid”, eller när som helst!

Skapa ett eget ekosystem2009-06-05 I ett slutet ekosystem kan man se fotosyntesen, vattnets kretslopp och mycket mer. Hela systemet kan klara sig i åratal med bara solenergi om man låter bli att öppna burkens lock. Allt du behöver är ett litet landskap i en väl försluten burk!

Gelégodis i vatten2009-04-09 Godis är inte bara gott att äta – godis är utmärkt att använda i spännande experiment också!

Luft tar plats2009-03-11 Luften har vi omkring oss hela tiden – den finns där oftast utan att göra något större väsen av sig. Men luft är ju något. Men vad? Och hur kan man visa att luft är något som tar plats? Prova de här enkla experimenten!

Salta vägar2009-02-25 När det är halt på vägarna så saltas de ibland. Experimentet visar vad som händer när is saltas och att saltvatten inte fryser även om det är ganska många minusgrader.

Den omöjliga tvålen2009-02-17 I det här experimentet får du preparera en tvål så att den blir helt hopplös att tvätta sig med fast den ser normal ut – något för barnen att prova på sina föräldrar och syskon där hemma!

Gör din egen glass – i snön!2009-01-02 Att göra sin egen glass är en rolig aktivitet som också visar på spännande fenomen inom kemi och fysik. Gör man glassen ute i snön blir det ännu mer spännande!

Spännande med ytspänning2008-08-19 Ytspänning förklarar varför skräddaren kan gå på vatten och varför vattnet formar droppar. Ett roligt sätt att visa detta fenomen är med kanel och diskmedel!

Fråga en expert

Hittar du inte svaret på just det du funderar över? Vänd dig då till vår kunniga expertpanel redan idag. Eller ta del av de frågor som redan finns besvarade i vår frågebank!

Ställ en fråga